EgyházakMAGYAR REFORMÁTUSOK AUSZTRÁLIÁBAN

Az első jelentősebb létszámú magyar menekültcsoport a második világháború után érkezett e távoli kontinensre, majd őket újabb magyar bevándorló hullámok követték, melyeknek tagjai szétszóródtak e kontinensnyi országban, olyannyira, hogy aligha van olyan jelentősebb település Ausztráliában ahol ne találnánk magyar származású bevándorlót. Az első menekültcsoport tagjai már az őket szállító hajókon összehajoltak egy-egy közös imádságra, majd partot érve egy menekülttábor barakkjában megtartották az első magyar református istentiszteletet az ötödik kontinensen. 
Akik a fővárosokban telepedtek le hamarosan megszervezték saját gyülekezeteiket, mások vidékre kerülve elszigetelődtek és csak nagyon ritkán kapcsolódhattak be a magyar közösségek életébe. Az Ausztráliai Magyar Református Egyház gyülekezetei négy egyházkerületbe szerveződtek, noha az egyes kerületek lélekszáma sok esetben alig éri el egy magyarországi közepes nagyságú gyülekezet lélekszámát. A kerületekre való felosztást a diaszpóra helyzet kényszerítette ránk, hiszen több esetben kilométer ezrek választják el egymástól a gyülekezeteket.

A református egyház ausztráliai jelenlétéről bővebben itt, valamint államonkénti működéséről a kívánt államra kattintva lehet olvasni.


Dr Kósa Géza munkájának köszönhetően 2016 novemberében angol nyelven megjelent az ausztráliai Magyar Református Egyház 60 éves történetét bemutató könyv - Calvinist Hungarians in Australia címmel. Link a könyvhöz ide kattintva.
Megrendelhető: amazon.com


Regnum Marianum egyházközösség

Alapítás éve: 1951 augusztus
Alapító: Varga Zoltán jezsuita atya

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése